Toekomst

Podcast met Jeroen van der Most – AI is onze spiegel. Wat laat deze zien?

Door mei 7, 2020 mei 17th, 2023 Geen reacties

AI is onze spiegel. Wat laat deze zien?

De eerste podcast in het kader van de vraag: make change work, change work. Wat verandert er  wat de toekomst van werk beïnvloedt en welke ontwikkelingen spelen daar een belangrijke rol in? Wat is hun invloed, wat betekenen die en…….waar zouden we dan werk van moeten maken als we echt werk zouden maken van veranderen?

Een interessant geprek tussen Pieter Jan de Bree en Jeroen van der Most over wat veranderen voor Jeroen betekent, de invloed van Artificial Intelligence (AI) op ons werk en leven en de spiegel die AI ons biedt om onszelf opnieuw uit te vinden. Wat maakt ons tot mens? Wat vinden we daarin werkelijk van waarde? Welke rol kan AI daarin vervullen? Wat als we het ecosysteem niet alleen vanuit onszelf bekijken?

Een gesprek over de keuzes die we daarin kunnen maken. Want de crisis drukt ons nog meer op de feiten. Waar we eerst misschien dachten dat we alles konden controleren en dat de natuur ten dienste stond van ons, laat de coronacrisis o.a. zien dat we niks te kiezen hebben als de natuur voor ons kiest. Het maakt op z’n minst nederiger en laat ons bewuster nadenken over de toekomst en de toekomst van werk.

Jeroen van der Most is kunstenaar die je misschien wel kent van de tegenlicht uitzending de Bullshitbaan. Een uitzending die weer zeer actueel is in deze tijd en gaat over het feit dat meer dan twintig procent van de werkende mensen in het Westen het idee heeft dat wat ze doen helemaal geen zin heeft, een bore out hebben en zich toch een ongeluk werken. Neemt dat toe na de Corona crisis of niet en hoe gaan we daar mee om? De bullshitbaan komt uit een artikel van David Graeber, Hoogleraar antropologie van de London School of economics, die in 2013 een artikel schreef over het fenomeen dat we door AI en ICT steeds minder hoeven te werken maar desondanks steeds langere werkdagen achter onze computer slijten. Zijn conclusie: een groot deel van ons werk moet dan wel bullshit zijn. De vijf type onzinbanen; wachters, bullebakken, oplapwerkers, afvinkers en opzichters zijn te vinden in zijn boek Bullshit Jobs.

Jeroen is een veelgevraagd spreker over de invloed van artificial Intelligence op werk en maakt kunst door data, algoritmen en kunstmatige intelligentie te combineren met traditionele manieren van kunst.

Meer over jeroen kan je vinden op:

www.jeroenvandermost.com

Kijk, luister en leestips van Jeroen zijn: https://futurebased.org/ een kunst-filosofie platform en het youtube kanaal van Lex Fridman met een schat aan informatie over AI.  

Veel inspiratie en luisterplezier

Je vind de podcast hier.